Zakelijk reizen ná Corona

Nu de maatregelen langzaam versoepeld worden, komt het zakelijk reisverkeer weer op gang. Welke trends zien we en wat is er veranderd voor de zakelijke reiziger? In dit blog nemen we je mee in welke nieuwe ontwikkelingen POWERNAPP ziet en hoe je je zakelijke reizen weer vorm kunt geven.


Heropening hotels
Veel hotels hebben tijdelijk hun deuren gesloten voor hun gasten. De bezettingsgraden doken onder de 10%, waar normaalgesproken hotels in april, mei en juni hun drukste maanden beleven als het gaat om zakelijke reizigers. De deuren gingen dus noodgedwongen dicht. Dit gaf hoteliers echter wel de tijd om na te denken over hoe te heropenen en het “nieuwe normaal” vorm te geven. Vanuit Koninklijke Horeca Nederland zijn er protocollen geschreven, welke hoteliers konden gebruiken om de heropening soepel te laten verlopen.

We zien logischerwijs ook dat boekers het belangrijk vinden dat de richtlijnen worden nageleefd, zodat zakelijke hotelgasten een veilig verblijf kunnen hebben. Zaken die normaal vanzelfsprekend zijn, worden expliciet uitgezocht en teruggekoppeld. Denk heel praktisch, zoals het dineren met collega’s, maar ook annuleringsvoorwaarden en dergelijke. 

 

Reisverkeer
In maart en april zagen we een korte shift van hotelboekingen richting short-stay locaties. Vanwege de gesloten restaurants kregen studio’s met eigen kookgelegenheid de voorkeur. 

Op dit moment zien we dat met name het binnenlands reisverkeer weer op gang komt. Gasten zijn gewend aan de lokale maatregelen en “durven” weer aan de slag te gaan op externe locaties. Buitenlandse zakelijke reizigers laten nog even op zich wachten. Per land gelden andere reisrestricties en dus blijven boekingen vanuit het buitenland nog achter.

Een nieuwe trend is “staycation”; op vakantie in eigen land. Door deze trend zijn tarieven grillig en sterk afhankelijk van de locatie waar je naartoe reist. Zo liggen de gemiddelde tarieven bij hotels in leisure regio’s zoals Zeeland enorm hoog, waar de tarieven in Amsterdam vanwege de lage vraag juist weer veel lager liggen dan we gewend zijn.


Meetings en events
Het plannen van fysieke bijeenkomsten kan gelukkig ook weer. Vanaf 1 juli zijn er geen restricties meer op het aantal personen, mits de 1,5 meter regel in acht wordt genomen. Veel organisaties zien de meerwaarde van live ontmoeten, na maanden van Zoom-, Teams en Skype-meetings. Hotels zijn hierop ingericht en kunnen gasten vol vertrouwen weer ontvangen. Nieuw in de wereld van bijeenkomsten is het hybride samenkomen; een combinatie van live en digitaal ontmoeten. Doordat thuiswerken heel normaal is geworden, zien we dat collega’s van ver, sneller aanhaken via een live-verbinding. Hotels zijn flexibeler geworden met techniek en kunnen dus sneller en gemakkelijker op meerdere manieren bijeenkomsten plannen. De keuze om hybride bijeenkomsten aan te bieden komt simpelweg ook voort uit de restrictie van het aantal vierkante meters. De capaciteiten van de locaties zijn enorm verlaagd, waardoor ruimtes soms niet groot genoeg om op 1,5 meter met een bepaald aantal personen samen te komen. Het boeken van meetings en events is dus nog meer een kwestie van maatwerk geworden.


Impact op POWERNAPP
Uiteraard heeft het sluiten van hotels en het vele thuiswerken impact gehad op de bedrijfsvoering van POWERNAPP. Een aantal maanden heeft het zakelijk verkeer stilgelegen.
Het adviserende aspect van onze service is versterkt, omdat de zakelijke boeker nu nóg meer behoefte heeft om volledig geïnformeerd te worden. We staan zodoende ook nog nauwer in contact met de hotels en hotelketens. Meer dan voorheen geldt dus; onze boekers weten ons te vinden voor onze expertise en ervaringen bij het inboeken van accommodatie.

Uiteraard helpt POWERNAPP je graag bij het organiseren van (hotel)accommodaties bij projecten, zowel langdurige als kortstondige ad-hoc projecten. We kennen de markt als geen ander en ondersteunen kosteloos bij het onderhandelen van prijs, flexibiliteit en andere voorwaarden.

Wil je graag meer weten over een kosteloze optimalisatie binnen zakelijke (hotel)overnachtingen neem dan contact met ons op via 076 532 99 87 of welcome@powernapp.com