POWERNAPP

POWERNAPP; de rollercoaster van ruim 2,5 jaar ondernemen

Inmiddels is POWERNAPP al ruim 2,5 jaar in business en kunnen we zeggen dat we een hoop geleerd en meegemaakt hebben. Reflecteren is een belangrijk aspect van ondernemerschap. Vandaar dat we nu de tijd nemen om dit samen met u te doen. Waar komen we vandaan en wat kom je als mens en ondernemer tegen tijdens het proces van het opbouwen van een bedrijf? Dit kun je gerust een rollercoaster noemen. Van 0 naar 100 en weer terug naar 20.

Het idee Ruim 4 jaar geleden kwam de vraag vanuit hoteliers om klein-volume boekers vanuit het bedrijfsleven te automatiseren. Het kostte de salesmanagers in hotels veel tijd en energie en leverde relatief weinig omzet op. De focus op grotere accounts bleek zoek te zijn en daardoor bleven er kansen liggen. Na gedegen onderzoek, bleek het een vaker voorkomende uitdaging binnen de hotellerie. Een online boekingsplatform dat zakelijke kortingen aanbiedt voor bedrijven met een klein volume of een spreiding van boekingen door het land was de oplossing.

Onzekerheid en inzet Het platform was gebouwd en we besloten om onze goedbetaalde baan en zekerheid op te zeggen. De eerste maanden werd er keihard gewerkt om zoveel mogelijk hotels te overtuigen van onze meerwaarde. Al snel bleek dat we te maken kregen met het welbekende fenomeen; de kip en het ei. Hoteliers vonden het lastig zich aan te sluiten bij een platform dat nog geen klanten had en bedrijven vonden het waardeloos dat er nog onvoldoende spreiding van aangesloten hotels was. Daarnaast hadden we vaak de schijn tegen, omdat men dacht dat we bij cold-calling onze gratis service wilden verkopen. Een klant zoekt blijkbaar altijd naar het addertje onder het gras. Conclusie: vraag en aanbod moet in balans zijn om tot een goed businessmodel te komen. Echter je bent geen ondernemer als je geen geloof hebt in je eigen idee, dus we bleven hard werken met tomeloze energie om zowel vraag als aanbod kant op peil te houden.

Wendbaarheid en pivoteren In de zoektocht naar klanten merk je dat er vaak andere behoeften zijn. Je spreekt met je doelgroep en komt erachter dat een korting helemaal niet zo belangrijk is. Ontzorging en het letterlijk “over de schutting gooien” van hotelboekingen is vaker de vraag. Dit heeft ervoor gezorgd dat we anders zijn gaan denken en ons businessmodel hebben aangepast. Pivoteren dien je als ondernemer te allen tijde te doen om de bewegende markt van dienst te blijven zijn. We zijn erachter gekomen dat klanten vaak niet terecht kunnen bij andere boekingsplatformen met specifieke wensen als op rekening betalen, aangepaste ontbijttijden, een bewaakte parkeerplaats etc. Door deze extra service te verlenen zagen we een groei in zakelijke klanten, wat automatisch de interesse wekte van hoteliers. Twee nieuwe takken in de onderneming waren daarmee ook direct geboren; het ondersteunen van projectboekingen en groepsboekingen, meetings en events.

Winstgevend Door te blijven meebewegen met de markt konden we na het tweede volledige jaar in business met trots zeggen dat we winstgevend waren. Wat een succes! Het gaf ons lucht en een soms zorgelijke periode van overleven lag achter ons. Dit betekent dat je kunt gaan nadenken over de groei van je bedrijf en kunt gaan bedenken welke investeringen zinvol zijn en meer omzet gaan opleveren. We besloten in te zetten op online marketing en deel te nemen aan beurzen. Een combinatie van online vindbaarheid met aansluitend persoonlijk contact met de klant zou de sleutel tot succes zijn. Ook dat gaf uitdagingen, maar deze vielen in het niet bij wat zou komen.

Externe factoren COVID-19 kwam om de hoek kijken. Een externe factor die alles wat zorgvuldig is opgebouwd is, met één flinke ruk omverwerpt. De flexibiliteit die we altijd naar onze klanten hebben, wordt hiermee ook gevraagd voor onze eigen onderneming en naar onszelf. Wat doe je in tijden van crisis en op welke factoren heb je nog wel invloed? Dit zijn moeilijke vragen die ons als ondernemer te allen tijde op de proef stellen en slapeloze nachten bezorgen. Gelukkig kennen we de overlevingsmodus en biedt het kansen om de cyclus opnieuw te doorlopen. Wendbaarheid en pivoteren, kansen zien en creatief blijven, persoonlijke ontwikkeling en sparren met andere ondernemers geeft ons moed om door te gaan.

Toekomst Om onze toekomst zeker te stellen gaan we in gesprek met onze klanten. Wat vinden zij waardevol aan onze service en platform? Wat is de impact op hun onderneming van een onzekere periode? Verandert de vraag en hoe kunnen we daarop inspelen? Welke verbeterpunten hebben ze voor onze service en hoe kunnen we samen kijken naar een nog betere samenwerking in betere tijden?

Het levert frisse ideeën op en geeft nieuwe energie om de ondernemer in ons te laten groeien en bloeien! Wij kijken vol positiviteit naar de toekomst en gaan graag in gesprek met de markt (zowel bedrijven als hotels).

Wil je ook eens sparren over ondernemerschap, hoe jij dingen aanpakt of wat je nodig hebt in de samenwerking voor de toekomst? Neem dan contact met ons op via 076 532 99 87 of welcome@powernapp.com.

Meer over zakelijk boeken